Мамандық таңдаудың өмірлік маңызы
Аспаз деген өте жоғарғы дәрежелі мамандық. Бұл мамандықтың қиындығы сонда, аспаздықты тек қана оқу арқылы игеріп кете алмайсыз, оған адамның бойында осы керемет мамандыққа деген бейім, Алланың берген дарыны болу керек.Дәл қазіргі уақытта дәрежесі президенттермен тең аспаздар бар, әрине сондықтанжалақысы да өте жоғары. Егер бойыңда дарының,икемің болса аспаздық деген керемет мамандық. Аспаз болу үшін икем, ынта қажет. Бізге көпте¬ген жастар тәжірибеден өтуге келеді. Сонда байқайтыным, кейбіреулер қанша тырысса да, қолынан ештеңе келмейді. Әсіресе, ата-анасы аспаздықты күштеп оқытқан балалардан ешқан¬дай маман шықпайды. Қаламыздағы асханалар мен шағын кафелерде әйел аспаздар көп. Өйткені, ол жердегі жұмыс оңайырақ. Ал үлкен-үлкен мейрамханалардағы аспаздардың 90 пайызы – жігіттер. Ықылым заманнан келе жатқан бір түсінік бар: еркектің қолының дәмі бөлек. Ер-азаматтар тағамды беріліп, асқан ыждаһаттылықпен дайындайды. Сондай-ақ, біздің дәм сезу қабілетіміз жоғары. Тағы бір себеп, нәзік жандыларға асханадағы ауыр-ауыр ыдыстарды көтеру қиынға тиеді, олар асханадағы жұмысшыларды біз секілді шеберлікпен басқара алмауы да мүмкін. Менің ойымша, жер бетіндегі барлық қыздар жігіттердің тамақ дайындағанын жоғары бағалайды. Бұл салада ер-азаматтар бағзы заманнан бері бағаланып келе жатыр. Мен көбінесе көкөністермен жұмыс істегенді жақсы көремін. Балықтың, еттің жанына гарнирлер, көкөністер қойып, оларды алуан түрлі қалыпта тұтынушыға ұсына аламын. Көбіне фантазияма ерік бере отырып, бұрын-соңды еш жерде кездестірмеген дүниені ойлап табуға тырысамын. Етті, балықты, тауықты олай да, бұлай да түрлендіріп ұсынуға болады. Тағамның дәмді шығу-шықпауы көңіл-күйге, ниетке байланысты. Жұмыста сенің «мына тағамды әзірлегім келмей тұр» деп айтуға хақың жоқ. Жағымсыз эмоция, қайғы дегеннің бәрін сыртқа тастап, асханаға таза оймен, ынтамен келу керек. Олай болмаған жағдайда, сол күні жасаған тамақтарыңның бәрі дәмсіз болады, қонақтардан шағым түседі. Сондай-ақ, асханада боғауыз сөз айтуға болмайды. Дайындаған асыңа эмоцияң, энергияң сіңіріледі, ол – рас нәрсе. Мәселен, қамыр илегенде мидан жаман ойларды қуып шығуға міндеттіміз. Әйтпесе, қамыр көтерілмей, піспей қалады. Менің пікірімше, қазір француз және итальян¬дық асханалар жақсы дамыған. Біз авторлық тағам дайындағанның өзінде солардың тәжірибесіне сүйенеміз. Өзім жапон, итальян, мексикандық тағамдарды жақсы дайындаймын..
|