Главная » Файлы » В помощь учителю » Технология |
2014-11-06, 2:05 PM | |
6 сынып Сабақтың тақырыбы: Ыстық тамақтарды дайындау. Сабақтың мақсаты: оқушыларға көкөністен дайындалатын тағам ерекшеліктерімен соның ішінде дімлама, картоп езбесі және жарма котлеті дайындалу тәсілімен таныстыру. Біліміділік: көкөністен дайындалатын тағамдардың адам ағзасына сінімділігі мен дайындалу жолдары жөнінде түсінік беру. Дамытушылығы: көкөністерден дайындалатын тағамдардың жасалу әдістерін дамыту. Тәрбиелігі: Оқушыларды ұқыптылыққа, ұйымшылдыққа, еңбекқорлыққа тәрбиелеу. Сабақтың түрі: демонстрациялық сабақ. Сабақтың көрнекілігі: «Тағам әзірлеу технологиясы» папкасы, муляждар, кітаптар, технологиялық карта. Құрал – жабдықтар: тақтайшалар, пышақтар, кастрөл, қасық, кәкпір, газплита. Азық-түліктер: ет, қырыққабат, тәтті бұрыш, сәбіз, өсімдік майы, картоп, пияз, қызанақ. Пәнаралық байланыс: химия, биология, математика, қазақ тілі. Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру кезеңі. 1. Сәлемдесу, оқушыларды түгендеу. 2. Сабаққа даярлығын тексеру. ІІ. Оқушылардың қызығушылығын ояту. Ас туралы мақал – мәтелдерді жалғастыр. 1.Еңбек етсең ерінбей ................... тояды қарның тіленбей 2. Жаман ауруға .................. .жақсы ас. 3. Ет етке.........сорпа бетке. 4. Асың барда ел таны............... атың барда жер таны. ІІІ. Өткен тақырыпты қайталау. Оқушылар тақырыпты қайталау ретінде дайындаған топтық жұмысты көрсетеді. І –ші топ «Кемпірқосақ» салаты ІІ-ші топ «Фаршталған қызанақ» ІІІ-ші топ «Шахтер салаты» ІҮ. Жаңа сабақты баяндау. Тамақтың ішіндегі ең негізгісі ыстық тамақ болып табылады. Оны әдетте көжеден кейін береді, сондықтан, «екінші» деп аталады. Олар ет, балық өнімдерінен, гарнир мен тұздықтардан тұруы мүмкін. Екінші көкөніс тағамдарын көкөністердің қандайда бір түріннен дайындауға болады: қуырылған картоп, қайнатылған қырыққабат, бұқтырылған қызылша, сәбіз котлеті және тағы басқалар. Немесе екі – үш түрден: көкөніс рагу, сүтті тұздықтағы көкөністер, көкөністен жасалған орама, фаршталған көкөніс т.б. Көкөніс тағамдары адам ағзасына қажетті минералдызаттарға, органикалық қышқылдарға өте бай. Тағам даярлауға арналған көкөністер кулинарлық – механикалық өңдеулерден кейін бірден жылулық өңдеулерден өтеді, себебі ұзақ сақталу барысында құрамындағы дәрумендер бұзылады. Бүгін біз картоп езбесі, жарма котлеті және өзбек халқының тағамы дімлама атты тағамдарын дайындау технологиясымен танысамыз. Ү. Сарамандық жұмыс. 1.Техника қауіпсіздігін қайталау. 2. Технологиялық картаны жазу. 3. Азық -түліктерді дайындау. 4. Көкөністерді турау. 5. Ағымды нұсқау беру. 6. Тапсырманы тексеру, кемшіліктерін түзету. ҮІ. Жаңа тақырыпты бекіту. 1. Фритюрде қуыру деген не? 2. Бұқтырып пісіру дегеніміз не? 3. Қыздырып пісіру технологиясын айтыңыз. 4. Қандай көкөністі шала қуырады? 5. Қайнатып пісірудің ерекшелігі неде? ҮІІ. Бағалау. ҮІІІ. Үйге тапсырма: 46-48 бб. сарамандық жұмысты орындау. | |
Просмотров: 2113 | Загрузок: 0 | |
Форма входа |
---|
Категории раздела | |||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
Социальные закладк |
---|
Поиск |
---|
Друзья сайта |
---|
Статистика |
---|