Главная » Файлы » В помощь учителю » Казахский язык и литература |
2018-12-21, 2:03 PM | |
ШҚО ББ “Жетім және ата-анасының қамқорлығынсыз қалған балаларға арналған мектеп – интернаты” КММ Қамарханова Қаламқас Құрмашевна 6-сынып Сабақтың мақсаты: Қазақтың ұлттық тағамдары. Сабақтың мақсаты: 1.Білімділік: Оқушыларды ұлттық тағам түрлерімен таныстыру.Сөздік қорларын байыта отырып, сөз тіркестерін, сөйлемдер құрастыруға үйрету. Қазақ тіліне тән әріптерді сауатты айта білуге машықтандыру. 2.Түзете отырып дамыту: Әр түрлі әдіс- тәсілдер арқылы ойлау қабілеттерін дамыту. 3.Тәрбиелік: Пәнге деген қызығушылықтарын арттыру. Асты қастерлеуге тәрбиелеу. Сабақтың түрі: дәстүрлі сабақ Көрнекілігі: суреттер, үлестірмелі қағаздар, интерактивті тақта. Сабақтың әдіс-тәсілдері: сұрақ-жауап, аударма, түсіндіру. Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру кезеңі 1.1 Психологиялық дайындақ: -Балалар, бір-бірімізге жымиып, күлкі сыйлайық. (Слайдтар) 1.2. Сабақтың тақырыбы мен мақсатын таныстыру. ІІ. Пысықтау сұрақтары ІІІ. Үй тапсырмасын тексеру: -Үй тапсырмасы азық-түлік атауларын жаттау; -Қанша тұрады?,- сұрағына толық жауап беру. (Слайдтар) ІҮ. Жаңа тақырып. «Ұлттық тағамдар» (слайдтар) 1. Жаңа сөздермен жұмыс. Жаңа ұғымдар мен тәсілдерді қалыптастыру. Сөздік сөздермен жұмыс. Слайдтан көрету 1) Алдымен тыңдаймыз. 2) Оқимыз. қонақжай — гостеприимный тағам –блюд ұлттық тағамдар-национальные блюда еттен, сүттен, ұннан-из мяса, молока, муки. бесмармақ (қазақша ет)-бешбармак (мясо по – казахски) ет тағамдары- мясная блюда қуырдақ –куырдак.(жареное мясо) қазы- казы-реберная часть конины сүт тағамдары- молочные блюда ірімшік-сыр айран-кефир қаймақ-сметана құрт-курт сүзбе-творг қымыз-кумыс (кобылье молоко) шұбат-шубат(верблюжье молоко) ұннан жасалған-мучные блюда денсаулыққа пайдалы-полезно для здоровя 2.1.Білімділік, біліктілік қабілеттерін қалыптастырып пайдалану. Лексикалық тапсырма. ( Мәтінмен жұмыс). 1) Мәтінді алдымен тыңдаймыз. /аударамыз/ 2) Мәтінді оқимыз, аударамыз. Жеке жеке оқыту. Қазақтың ұлттық тағамдары. Қазақ қонақжай халық. Қазақтың ұлттық тағамдары еттен, сүттен, ұннан жасалады. Ет тағамдары: қуырдақ, қазақша ет, бесбармақ, қазы, қарта, жал-жая. Сүт тағамдары:сүт, қымыз, шұбат, май, ірімшік, құрт, қаймақ, айран, сүзбе. Ұн тағамдары: бауырсақ, шелпек, таба нан, талқан. Наурыз мерекесі кезінде жасалатын ұлттық тағам - наурыз көже.Ұлттық тағамдар-денсаулыққа пайдалы. Маған ұлттық тағамдар өте ұнайды. Ү. Сергіту сәті 2.3. Грамматикалық тапсырма. Мәтіндегі қазақ тіліне тән дыбыстардың астын сызыңдар. ҮІ. Карточкамен жұмыс. Тақтамен жұмыс Тапсырма: Мына берілген сөздерден сөйлем құрастыр. ҮІІ. Таблицамен жұмыс. Ұлттық тағамдарды бөліп жазу. Ет тағамдары Сүт тағамдары Ұннан жасалатын тағамдар Бесмармақ Қуырдақ Қаз-қарта Жал-жая Қымыз Шұбат Айран Қаймақ Құрт Ірімшік Сүзбе Бауырсақ Шелпек Жент Қарма нан Талқан ҮІІІ. Кітаппен жұмыс. Сөйлесу. -3 -тапсырма. Кітаппен жұмыс. Диалог. Сұрақтарды пайдалана отырып диалог құрап жазыңдар. -Салем, Аня! -Сәлем! -Сен қазақтың қандай ұлттық тағамдарын білесің бе? - Иә, білемін. Олар: бесбармақ (қазақша ет),қуырдақ,қымыз, шұбат, наурыз көже, бауырсақ, шелпек, құрт. -Қымыз неден дайындалады? -Қымызды бие сүтінен дайындайды. -Шұбат ше? -Шұбат түйе сүтінен ашытылады -Құрт қалай жасалады? -Құрт сүттен жасалады. -Саған қандай ұлттық тағам ұнайды? -Маған қазақша ет(бесбармақ) ұнайды. -Рахмет! Сау бол! -Сау бол! Келесі кездескенше? ІХ. Қорытындылау. 1.Ұлттық тағамдардың қандай түрлері бар? 2.Ет тағамдарына не жатады? 3.Сүт тағамдарына не жатады? 4.Ұннан жасалған тағамдарға не жатады? 5. Саған ұнайтын тағам? Х. Үйге тапсырма: Жаңа сөздерді жаттау. Мәтінді оқып, аудару. ХІ. Бағалау. | |
Просмотров: 670 | Загрузок: 0 | Комментарии: 1 | |
Форма входа |
---|
Категории раздела | |||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
Социальные закладк |
---|
Поиск |
---|
Друзья сайта |
---|
Статистика |
---|