Коллеги - педагогический журнал Казахстана

Учительские университеты

Главная » Статьи » В помощь учителю » История

1836-1838 жж Бөкей Ордасындағы қазақтар көтерілісі
Ыргызбаева Самал Кабиденовна- тарих пәнінің мұғалімі
№48 жалпы орта білім беретін мектеп

8-сынып. Қазақстан тарихы
Сабақтың тақырыбы: § 19. 1836-1838 жж Бөкей Ордасындағы қазақтар көтерілісі
Сабақтың мақсаты: Исатай Тайманұлы мен Махамбет Өтемісұлы бастаған көтерілістің мақсаты, сипаты, тарихи маңызын ашып көрсету.
Сабақтың міндеттері: 1. Оқушыларды көтерілістің алғышарттарын, себептерін анықтап, көтеріліс
басшыларының ықпалына баға беру. Көтерілістің өз құқықтарын
қорғаулары үшін қажет болғанын түсіндіру;
2. Оқушыларды салыстырмалы талдау жасау мен іздену жұмыстарын
жүргізуге машықтандыру, дұрыс жоспар құруға, пікірін жеткізе білуге
үйрету;
3. Оқушылардың көтерілісшілерге деген көзқарастары арқылы оларға
партиоттық тәрбие беру, халық тарихын сыйлап, оған мақтанышпен
қарауға тәрбиелеу.
Сабақтың түрі: аралас
Сабақтың әдісі: топтық,жұптық жұмыс.
Көрнекілік: карта,тест, сызба, таспа.
Сабақтың барысы:
І.Ұйымдастыру кезеңі (1 минут)
1) Сәлемдесу, оқушыларды түгендеу.
2) Оқушыларды топқа бөліп отырғызу. ( сиқырлы қалташалардан қима қағаз алу арқылы топқа бөлінеді) ( 2 мин )
3) Сабаққа қажетті құралдарды түгендету.
ІІ. Сабақты бекіту және қорытындылау.
1. Ой қозғау
2. Мағынаны тану.
3. Топтық жұмыс
4. Бәрін білгім келеді ойыны
5. Ой толғаныс Венн диаграммасы
ІII.Үйге тапсырма
IV.Бағалау.
І.Ой қозғау кезеңі. ( 4 мин )
1.Көтеріліс дегеніміз не?
2.XVIII ғасырда Қазақстанда қандай көтерілістер болды?
3.Кіші жүз қазақтары қандай көтерілістерге қатысты?
4.Көтерілістің болған жерлерін Қазақстан картасынан көрсет?
5.Исатай кім? Махамбет кім? Қандай тақпағын білесіңдер?
ІІ.Мағынаны тану. ( 4 мин )
Көтеріліс туралы бейне таспадан көрсету.
Топтық жұмыс. ( 10 мин )
Әр топқа берілген тапсырмалар арқылы бірігіп, тақырыпқа байланысты қосымша әдебиеттермен жұмыс жүргізіп, алдарындағы қағазға өз ойларын түсіріп, топ басшылары тақтағы шығып қорғайды.
1-топ.Көтерілісшілердің Хан ордасын қамауға алуы. Патшаның көтеріліске қарсы шаралары, Тастөбе түбіндегі шайқас.
2- топ. Көтерілістің бәсеңдеуі Көтерілістің жеңіліске ұшырауының себептері мен салдары және тарихи маңызы.
Ой толғаныс кезеңі.- Венн диаграммасын сызу. ( 3 мин )
С.Датұлы, Исатай мен Махамбет бастаған ұлт азаттық көтерілістің негізгі ұқсастықтарын ашып көрсету.
Исатай мен Махамбет Сырым Датұлы
Бәрін білгім келеді ойыны ( 5 мин ) Жұптық тексеру.
1.Исатай мен Махамбеттің руын ата
а) байбақты б) беріш в) адай
2.1837 жылы 2 мың көтерілісші қоршауға алды
а) хан сарайын Б) Оралды в) Орынборды
3.Исатайды ұстап берушіге қандай сый белгіленді?
а) 500 сом б) 200 сом в) 1000 сом
4.Исатай батырдың қайтыс болған жері.
а) Ақсу б) Шымбұлақ в) Ақбұлақ
5.1836-1838 жылдары көтеріліс бойынша сот жазалау ісін басқарған
а)Меркулов б) Жәңгір хан в) полковник Геке
6. Исатайдың серіктері
а) Балқы би,Х.Арсланұлы б) Ұ.Төлегенұлы, С.Еділұлы в)И.Тленбайұлы
7.И.Тайманұлы мен М.Өтемісұлы бастаған көтерілістің басты қозғаушы күші.
а) шаруалар б) жатақтар в) старшындар
8.XIX ғ.I ж. Бөкей ордасының қай жеріне хан сарайы салына бастады?
а) Ақбұлақ б)Жасқұс в) Тастөбе
9.Исатай қаза тапқан жер
а) Ақбұлақ б) Майтөбе в) Тастөбе
10.М.Өтемісұлы қайтыс болған жыл
а) 1846 б)1845 в)1848
11.Исатай көтерілісін басты
а) Колпаковский б) Сперанский в) Геке
12.Исатай Тайманұлы сотқа тартылған жылдар
а) 1828-1832 б)1817-1823 в) 1824-1829
1(б),2(а),3(в),4(в),5(в),6(б),7(а),8(б),9(а),10(а),11(в),12(б)
ІІІ. Сабақты қорытындылау. ( 4 мин )
Оқушылар бүгінгі сабақта білгенін, үйренгенін, алдағы уақытта не білгісі келетінін кестеге топ болып жазып қорғайды.
Білемін
Білгім келеді?
Үйрендім
IV. Қорытынды.
V.Үйге тапсырма ( 2 мин )
VI. Рефлексия алу ( 2 мин )
VII. Бағалау. ( 2 мин )
Категория: История | Добавил: Алюша (2015-02-04) | Автор: Ыргызбаева Самал Кабиденовна E
Просмотров: 733 | Комментарии: 4 | Теги: топтық, жұптық жұмыс., Исатай Тайманұлы мен Махамбет Өтемі | Рейтинг: 5.0/1
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Суббота, 2016-12-03, 6:41 PM
Приветствую Вас Гость

Форма входа

Категории раздела

Русский язык и литература [1473]
Школьный психолог [501]
История [694]
Опыт [471]
Научная кафедра [217]
Воспитание души [216]
Мастер-класс [205]
Семья и школа [173]
Компьютер-бум [245]
Английский язык [767]
Великие открытия [17]
Университет здоровья [127]
Математика [1134]
Химия [373]
Классному руководителю [622]
Биология [577]
Думаем, размышляем, спорим [89]
Казахский язык и литература [1761]
Краеведение [92]
Начальная школа [3902]
Беседы у самовара [15]
Мировая художественная культура [38]
Новые технологии в обучении [350]
Сельская школа [70]
Профильное обучение [68]
Демократизация и школа [23]
Физика [289]
Экология [179]
Дошколенок [1477]
Особые дети [271]
Общество семи муз [56]
Школа и искусство
Уроки музыки [612]
Авторские разработки учителя музыки СШ № 1 г. Алматы Арман Исабековой
География [440]
Мой Казахстан [227]
Школьный театр [66]
Внеклассные мероприятия [1154]
Начальная военная подготовка, гражданская оборона, основы безопасности жизнедеятельности [72]
ИЗО и черчение [212]
Физическая культура [514]
Немецкий язык [51]
Технология [279]
Самопознание [377]
Профессиональное образование [100]
Школьная библиотека [73]
Летний лагерь [13]
Дополнительное образование [6]
Педагогические программы [2]

Социальные закладк

Поиск

Друзья сайта

Академия сказочных наук

  • Театр.kz

  • Статистика

    Рейтинг@Mail.ru