Главная » Статьи » В помощь учителю » Технология |
Хасенов Ерсин Сакенович-технология пәні мұғалімі Сабақтың тақырыбы: Жүгері өңдеудің интенсивті технологиясы. Сабақтың мақсаты: Білімділік: жүгері өңдеудің инсенсивті технологиясы туралы білімдерін қалыптастыру. Дамытушылық: оқушылардың жүгері туралы дағдыларын дамыту. Тәрбиелік: оқушыларды еңбексүйгіштікке, жұмысын тиянақты орындауға тәрбиелеу. Көрнекіліктер мен құрал – жабдықтар: кесте, плакат, жүгерінің макеті, жүгері жинайтын машина түрлерін көрсететін кесте. Пәнаралық байланыс: биология Сабақтың типі: жаңа ұғымды меңгерту. Сабақтың түрі: аралас сабақ Сабақтың жоспары. 1. Ұйымдастыру кезеңі. 2.Үй тапсырмасын тексеру, пысықтау 3. Жаңа сабақты түсіндіру 4. Кіріспе инструктажы 5. Сарамандық жұмыс 6. Бекіту инструктажы 7. Жұмыс орнын жинақтау І. Ұйымдастыру кезеңі 1. Оқушылармен сәлемдесу, түгелдеу. 2. Сабаққа дайындығын тексеру (құрал – жабдықтар, кабинет тазалығы т.б). 3. Оқушылардың назарын сабаққа аудару ІІ. Үй тапсырмасын тексеру, пысықтау Егіншілік жүйесі және ауыл шаруашылық саласын интенсивтендіру туралы сабақты қайталау. ІІІ. Жаңа сабақты түсіндіру. Мұғалім сабақты баяндау кезінде жергілікті ерекшелікті ескереді. Мектеп жүгері өсіретін аймаққа орналасса, онда оқушылар жүгерімен таныс, онда сабақты баяндау емес, сұрақ-жауап әдісімен бастайды. Өз бетінше жұмысқа ерекше назар аударады. алайда оның ғылыми негізіне ерекше көңіл бөледі. Жүгері өспейтін аймаққа борлса, онда оқушыларға теориялық білімді тереңірек ұғындыруға тырысады, бұл- баяндау әдісі. Жүгерінің азық-түліктік және техникалық маңызы болғандықтан, оның шаруашылықта, өндірістікте маңызы бар. Оның дәнінен, сабағы мен собығынан 150- дей түрлі заттар даярланады. Олар: крахмал, сірне, спирт, май, қағаз, жармаи, түрлі консервілер және басқалар. Негізенен ол – мал шаруашылығы үшін аса бағалы, құнарлы азық. Сабағы мен жапырағынан даярланған сүрлем басқа дақылдардан әзірленген сүрлемге қарағанда, қоректілігі жағынан едәіуіпр жоғары. дәнге арналып егілген жүгерінің са бақтары мен жапырақтары мал азығында пайдылынылады. Шашақ шығара бастағанда, жиналып алынған жүгері сүрлемге қолданады. Жүгеріні ықтырмалы дақыл ретінде ексе, қар тоқтатады және желден қорғайды. Содан кейін жүгерінің биологиялық ерекшелігіне (жылу сүйгіш, оның өсуі, тамырлануы, күту, тыңайту) кеңінен тоқтатылады. Жүгері отырғызатын және жинайтын техгника түрлерімен таныстырады. Олар дың түрлерін суреттер, макеттер т.б. арқылы көрсетеді. Әсіресе оның пісу мер зімін анықтау мен жинауға айырықша тоөқталу қажет. Мұғалім тұқымға арналған жүгеріні қолмен жинайтынын, оған ең жақсы собықтарды сорттап, ылғалдылығын15-16% - ға дейін төмендетеді. Сүрлеуге арналған жүгеріні сүттену аяқталдған соң, қамырланудың басында жинайды. Бұл кезде жүгерінің жапырағы да, сабағыда жасыл күйінде болады. Оның құрамында 65-75%- ға дейін ылғал болғандықтан, сол күйінде – ақ су қоспай-ақ сүрлеуге болады. Мұғалім сондай-ақ сабақтың ғылыми жағына ерекше назар аударады. Егер мектеп жүгері өсірілетін аймақта болса, жүгкері туралы бірнеше сағат сабақ өтеді. Ал ол жүгері өсірмейтін аймақта орналасса, онда сағатты азайтқаны дұрыс. Бірақ оқушыларға жүгерінің бүкіл халық шаруашылығы үшін маңызы бар екенінен толық білім беру талап етіледі. Қазақстанда жүгері көп жылдан бері алматы облысының Панфилов және Ұйғыр аудандарында өсіріледі. Соңғы кезде нарықтық экономикаға көшуге, жекешелендіруге байланысты жүгері егетін аудандарда өнім төмендеді. 2003-2005 жылдар «Ауыл жылы» деп белгіленуіне орай, жүгері өсіру қайта қолға алына бастады. Жүгері болашаға зор, азық-түлік үшін аса пайдалы ретінде дами беруге тиіс. Енді бағдарлама бойынша оқытылатын маңызды дақылдардың бірі- картоп, сондықтан бұл дақылды өсіру жөнінде бір сабақтың толық жоспарын келтірейік. ІV. Кіріспе инструктажы. Техникалық тазалық ережелерін еске түсіру, инструкциялық карталар тарату. V. Сарамандық жұмыс. Жүгерінің азық-түліктік және техникалық маңызы болғандықтан, оның шаруашылықта, өндірістікте маңызы бар. Жүгерінің биологиялық ерекшелігіне (жылу сүйгіш, оның өсуі, тамырлануы, күту, тыңайту) кеңінен тоқтатылады. Жүгері отырғызатын және жинайтын техгника түрлерімен таныстырады. Олардың түрлерін суреттер, макеттер т.б. арқылы көрсетеді. Әсіресе оның пісу мерзімін анықтау мен жинауға айырықша тоқталу қажет. Техника қауіпсіздігін сақтай отырып оқушылармен бірге мектеп алаңындағы өнделген топыраққа жүгері егіп үйрендік. Оқушылардың жұмысты ұқыпты орындауын қадағалау. VІ. Бекіту инструктажы. Үйге тапсырма беру. Жүгері жайлы оқып, мәлімет жинап келу. VІІ. Жұмыс орнын жинақтау. | |
Просмотров: 2880 | Комментарии: 1 | |
Форма входа |
---|
Социальные закладк |
---|
Поиск |
---|
Друзья сайта |
---|
Теги |
---|
Статистика |
---|